Foggy Green RS 2016 Birma

„Na zboczu stromej doliny
Gałązka magnolii rozkwita czerwono
I przy samotnym górskim potoku
Jeden po drugim kwitną kwiaty
Po czym więdną”
*

W dalekiej, pełnej bujnej roślinności lasów deszczowych, Birmie, na zachodnich stokach gór Czin rosną prawie dziko krzewy herbaciane. Zbiory tej herbaty przypadły na porę deszczową w tym roku. Jej obróbka jest minimalna – świeże liście są wyłącznie prażone w metalowej misie ustawionej nad żelaznym paleniskiem. Proces obróbki trwa długo i jest wysoce pracochłonny, albowiem nie można dopuścić do przypalenia liści. Prażenie jest tylko raz przerwane na kilkuminutowe, ręczne rolowanie liści. Ten sposób obróbki pozwala zupełnie zahamować oksydację i zachować zielony kolor liści.

Nazwa: Foggy Green

Kraj pochodzenia: Birma

Miejscowość / Region (prowincja): stoki gór Czin

Zbiór: pora deszczowa 2016

Sklep: One Cup of Tea

Liście: całe, niektóre poszarpane

Kolor herbaty: bardzo jasny pomarańczowy, wpadający w żółty

Kolor liści: zielone, oliwkowe

Zapach suszu: glony, trawa i kwiaty skoszone razem, a przy tym mocno wilgotne (tak… wyczuwalna jest tu ta pora deszczowa)

Tryb parzenia: ok. 5-6 gram na 200 ml z czasem 3 minuty, następne 4 minuty i ostatnie parzenie 6 minuty, temperatura 75-80° C

Smak herbaty:

Delikatna i świeżą herbata z lasu deszczowego, co jest bardzo wyczuwalne. Smak kwiatowy, z nutą rodzynkową, słodkawa, lekko wyczuwalne prażenie, ale nie intensywne, finisz krótki z nutą owocową. W kolejnych parzeniach herbata była już bardziej goryczkowa, ale nadal bardzo smaczna, kwiatowa z nutą wędzoną, finisz krótki, ostry, ale bardzo smaczny, bo owocowy.

Dzięki wyczuwalnej wilgotności, herbata idealnie sprawdzi się podczas suchych, upalnych letnich dni. Zarówno smak, jak i zapach, wypełniony birmańską porą deszczową na pewno nas ukoi.

* Wang Wei (w: Potęga oświecenia. Poematy chińskich mistrzów zen, pod red. Wu Yansheng)

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s